Friday, December 9, 2011

petua hilangkan selsema bayi

meh nak share sikit pasal petua untuk hilangkan selsema baby..sejak2 da jadi mak2 neh kan asal anak sakit je mesti cepat2 cari petua untuk hilangkan sakit..petua neh saya dapat dari mommies kt grup fb KIM..atooiiiyaiiii *saya lagi..hukhuk..

hokehhh!! kt bawah neh aku listkan ye petua2nya..

* jika anak yang masih dalam pantang atau baby 6bulan ke bawah demam, selsema..pastikan bayi tetap dimandikan 2-3 kali sehari supaya suhu dalamannya tidak meningkat.

* cuba sapukan minyak dibelakang badan, tapak tangan dan kaki. pastikan minyak telon atau minyak bayi dicairkan  dengan campuran sedikit minyak masak  sebelum disapu supaya kulitnya tidak melecur.

* jika bayi menyusu susu ibu, pastikan ibu mengambil makanan yang banyak vit.C (atau mengambil supplement) agar dapat membantu sistem imun anak melawat penyakitnya.

* tentukan bayi tido mengiring bagi memudahkan bayi bernafas.jangan guna kipas direct kepada bayi nanti hidung tersumbat..


p/s : Ramai yang takut mandikan anak masa selsema atas alasan takut baby sejuk..tetapi bila tidak dimandikan maka suhu dalaman akan meningkat dan selsema tadi akan membentuk lendir yang pekat dan akhirnya anak mudah diserang asma oleh sebab lendir dah terlalu banyak..maka dengan itu, jangan segan2 nak mandikan anak bila demam n selsema yea..time bujang2 dulu aku pikir klu demam n kerapkan mandi mesti demam xkebah2..rupa2nya tak betul langsung pemikiran aku tuh..sebaik2nya kena kerapkan mandi..insyaallah demam akan cepat kebah..dan alhamdulillah aku da praktikan bila aina demam..alhamdulillah demam cepat kebah..

Selamat Mencuba Yeaaaaaaa..:-)
sharing is caring..peace yoowwww!!!

3 comments:

smfadzil said...

Salam Puan,
Saya ingin mengucapkan terima kasih di atas entry ini.
Pernah jugak isteri saya menggunakan balm untuk legakan selsema anak.
Namun saya juga gunakan satu produk Krim sapuan DrSneez (thrudermal biotechnology).
Alhamdulillah berjaya...Pada peringkat bayi ia amatlah membantu melegakan selsema dan hidung tersumbat dengan cepat.
Lawati page saya untuk info di
http://anasuzieshoppe.blogspot.com atau https://www.facebook.com/AnasyedDrsneez

Anoi Ejoi said...

Salam nk tnye..mandikn dgn air panad or sejuk

Anoi Ejoi said...

As salam...nk tnye..mndikn dgn air panas ke sejuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...